среда, 20. август 2014.

Bataci sa aromaticnim puterom


1 kg pilecih bataka,800 g krompira

za marinadu: 2 kasike soli,1 kasika secera,2 cena belog luka,malo
bibera,1 manja glavica crnog luka,oko 1 l vode

za aromaticni puter: 100 g putera,2 cena belog luka,kora jednog
limuna,persuna i ruzmarina po ukusu,malo soli i bibera

Marinada:

Vece pre nego sto cete peci batake,napravite marinadu tako sto u
ciniju stavite so,secer,biber,cele cenove belog luka i iseckan crni
luk.Prelijte sve sa malo vrele vode,promesajte da se sve fino otopi a
onda dodajte ledenu vodu.U marinadu stavite oprane batake.Pokrijte
posudu providnom folijom i preko noci ostavite u frizideru.Ujutru
izvadite batake i dobro ih prosusite.

Aromaticni puter:

U ciniju stavite puter koji je omeksao na sobnoj temperaturi,dodajte
rendani beli luk,rendanu koru limuna,persun,ruzmarin,so i biber i
dobro promesajte.

Krompir isecite na kriske pa kuvajte 15 minuta.Zatim ga ocedite i
rasporedite u vatrostalni sud.Batake premazite aromaticnim puterom i
rasporedite izmedju krompira.Poklopite vatrostalni sud,stavite ga u
rernu pa je ukljucite na 180 stepeni i pecite oko sat vremena.Posle
tog vremena,s vremena na vreme.premazite batake aromaticnim puterom i
nastavite s pecenjem.Posle otprilike 2 sata kad bataci lepo
porumene,izvadite vatrostalni sud i ostavite da se prohladi par
minuta.

Ako nemate vremena mozete preskociti mariniranje preko noci i peci
pile na jacoj temperaturi,nekih sat i po,ali ako imate vremena
savetujem vam da probate ovako jer bataci peceni duzi period na nizoj
temperaturi budu socniji i meksi.

Нема коментара:

Постави коментар